Wat willen we bereiken
Als gemeente hebben wij de plicht om te zorgen voor onze inwoners, vooral voor diegenen voor wie het even, of voor langere tijd niet mogelijk is om het zonder hulp te doen. Zorg en ondersteuning zijn brede begrippen. In de Jeugdwet, Wmo en Participatiewet is zorg opgenomen die wij volgens de wet verplicht zijn om te geven. We vinden het belangrijk dat iedereen zo goed mogelijk kan meedoen. Daarbij staat de eigen regie van onze inwoners centraal. Omdat ieder persoon individuele behoeftes heeft, gaan we door met het aanbieden van maatwerk. Om te bepalen of maatwerk nodig is, onderzoekt de gemeente ook andere opties, zoals de eigen kracht van de persoon, het voorliggend veld en eventuele ondersteuning vanuit het netwerk. We gaan voor ons sociaal beleid uit van preventie. Dit doen we vanuit de visie op positieve gezondheid.
Wat willen we daar voor doen
- De Regiovisie Sociaal Domein Kop van Noord-Holland vormt de basis voor de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd. Deze wordt opgenomen in de uitvoeringsprogramma's van de Regiovisie.
- We onderzoeken de mogelijkheden voor een 'open voorziening dagbesteding'. Dit is in aanvulling op, of in plaats van geïndiceerde dagbesteding.
- We zetten in op het versterken van de sociale basis. Zo willen we zorg en ondersteuning uitstellen of voorkomen.
- We zetten in op het versterken van de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein.
- We zetten in op het vergroten van de vitaliteit en zelfredzaamheid van onze inwoners, zodat zij langer zelfstandig thuis blijven wonen.
- We zetten in op integrale ontwikkeling van wonen en zorg.
- We gaan in 2025 voor verdere uitbouw van regionale en bovenregionale samenwerking binnen Wmo, jeugd en participatie. Hierdoor bereiken we een hogere kwaliteit voor onze inwoners op een efficiënte manier.
- We werken aan de voorbereiding van nieuwe, langlopende contracten en duurzaam partnerschap met aanbieders voor de voortzetting van specialistische jeugdhulp in onze regio.
- Per 1 januari 2025 zijn er nieuwe contracten gesloten voor de Wmo. Daarbij hebben we een andere invulling gegeven aan het tussentijds toetreden van nieuwe aanbieders. Dit gebeurt nu alleen op ons eigen initiatief als wij constateren dat er een kwalitatief of kwantitatief tekort is. Regionaal wordt uitvoering gegeven aan het contractmanagement.
- We werken in 2025 aan de verdere afbouw van gesloten jeugdzorg. Ook werken we aan de opbouw van alternatieven. Dit zijn nieuwe vormen van verblijf of andere vormen van ambulante jeugdhulptrajecten om jeugdigen zo veel mogelijk thuis te laten opgroeien.
Doelstelling en resultaten
Doelstelling: Voor inwoners die (tijdelijk) niet zelf kunnen voorzien in hun zorg is een vangnet van Resultaten: · Wij bieden individuele maatwerkvoorzieningen Wmo aan op het vlak van begeleiding, dagbesteding, kortdurend verblijf, hulpmiddelen, schoonmaak-ondersteuning, woningaanpassingen en vervoer. · Wij bieden voorzieningen aan voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen. · We geven uitvoering aan Reablement. · We hebben een stevige samenwerking tussen het medisch en sociaal domein door middel van 'Welzijn op recept'. · Er is onderzocht wat de mogelijkheden zijn om te komen tot een open vorm van dagbesteding. Er is een verband gelegd met de ingekochte geïndiceerde dagbesteding. · We werken integraal samen aan het ontwikkelen van wonen en zorg. · Het raadbrede programma van het thema seniorenbeleid wordt vanaf 2024 uitgevoerd. Er is een werkgroep vanuit de raad en ambtelijke ondersteuning die dit voorbereidt. · Wij bieden individuele voorzieningen jeugdhulp aan op het vlak van ambulante jeugdhulp, begeleiding, dagbesteding, behandeling, pleegzorg en verblijf. · Het onderzoek naar een product voor de begeleiding van jongeren van net onder de 18 of net boven de 18 om te leren zelfstandig te wonen nemen we mee in de voorbereiding van de in te kopen producten op jeugdhulp. · Binnen 'Een Thuis voor Noordje' werken we samen met gemeenten, samenwerkingsverbanden, voortgezet onderwijs en jeugdhulpaanbieders aan de ontwikkeling van kleinschalige woonvoorzieningen. · We werken in de regio gezamenlijk aan een regionaal expertteam(RET). Dit is gericht op de best passende zorg voor de meest complexe casuïstiek. We onderzoeken de mogelijkheid tot samenwerking met regio Alkmaar om een kwaliteitsverbetering en kostenbesparing te realiseren. · We geven uitvoering aan project externe verwijzers met het doel om de kwaliteit van verwijzingen en de samenwerking te vergroten. · We gaan door met de eerder gemaakte samenwerkingsafspraken tussen de Kopgemeenten en het onderwijs. Deze worden ook tussentijds geëvalueerd. |
---|
Vastgesteld beleid
- Integraal Beleidsplan Sociaal Domein "Maatwerk voor onze inwoners" 2021-2025
- Integrale Verordening Sociaal Domein gemeente Schagen 2024
- " Thuis in de buurt" plan van aanpak beschermd wonen en maatschappelijke opvang 2016 – 2020
- Regiovisie Sociaal Domein Kop van Noord-Holland