Home

Algemeen

Programma Sociaal domein

Inkoop jeugdhulp
Begin 2025 kopen we opnieuw jeugdhulp in. Zo zorgen we dat we goede hulp blijven bieden. We kijken hoe we dit samen met jeugdhulporganisaties kunnen verbeteren. Dit staat in de Regiovisie en de Hervormingsagenda.

Onderwijshuisvesting
In 2025 weten we wat er nodig is voor schoolgebouwen. Dit staat in het Integraal Huisvestingsplan. De kosten worden in de Kadernota van 2026 aan de gemeenteraad voorgelegd. Zo kunnen we samen met scholen zorgen voor goede gebouwen voor onze leerlingen die klaar zijn voor de toekomst.

Herijking subsidiebeleid en accommodatiebeleid
Onze inwoners doen veel aan sport, cultuur en ontmoeten elkaar. Vrijwilligers zijn hierbij belangrijk. De gemeente ondersteunt dit en wil dat blijven doen. Daarom herijken we het subsidiebeleid en accommodatiebeleid. Het sluit aan op ons vastgoedbeleid, dat ook wordt herijkt.

Herijking kunst en cultuur
Kunst en cultuur moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Veel inwoners vinden dit belangrijk. Dat blijkt uit een rapport van de initiatiefgroep kunst en cultuur. In 2025 passen we het kunst- en cultuurbeleid verder aan.

Seniorenbeleid
De vergrijzing brengt uitdagingen. Het is belangrijk dat senioren vitaal blijven. De Raad heeft plannen gemaakt voor wonen, zorg, vervoer en gemeenschapszin. In 2025 voeren we deze plannen uit.
We richten ons op voorzieningen voor alle inwoners, zoals sport, kunst, cultuur en ontmoeting. Ook ondersteunen we inwoners die hulp nodig hebben, zoals bij de Jeugdwet, Wmo en minimabeleid. We werken samen op regionaal en lokaal niveau om onze doelen te bereiken.

De taken voor gemeenten worden steeds moeilijker. daarom is het steeds belangrijker om samen te werken met andere overheden en partners.

'Elke regio telt!'
We werken samen met provincie Noord-Holland en het Rijk om onze regio te verbeteren. We willen de kwaliteit van leven en de leefbaarheid voor onze inwoners behouden.

Regiovisie Sociaal Domein Kop van Noord-Holland
De Regiovisie Sociaal Domein Kop van Noord-Holland uit 2024 wordt uitgewerkt in uitvoeringsprogramma’s. Dit helpt ons om sociale problemen aan te pakken. De Hervormingsagenda Jeugd is hier een onderdeel van. Preventieve voorzieningen die problemen helpen voorkomen zijn hierbij belangrijk. 

 Dorpen en kernen

Lokaal richten we ons op voorzieningen die belangrijk zijn voor het leven in onze dorpen en kernen. Positieve gezondheid is hierbij belangrijk. Een grote variatie aan sporten, kunst, cultuur en ontmoetingen draagt bij aan de kwaliteit van leven en prettig wonen in de gemeente Schagen. Om dit in de toekomst te blijven doen, passen we het accommodatiebeleid en subsidiebeleid aan, samen met het vastgoedbeleid. Dit noemen we de integrale opgave maatschappelijk vastgoed. Hier werken we aan in 2025.

Goede schoolgebouwen voor de kinderen in de dorpen en kernen zijn ook belangrijk voor de gemeente. Het is de taak van de gemeente om samen met het onderwijs te zorgen voor deze gebouwen. Het is belangrijk dat de overheid genoeg geld geeft aan de gemeenten hiervoor.

Programma Wonen en Ruimtelijke Ordening

Het aantal huishoudens in de gemeente Schagen groeit sneller dan verwacht in 2022. Dit komt door meer één- en tweepersoonshuishoudens door vergrijzing, minder plekken in verpleeghuizen en de komst van vluchtelingen. De woningvoorraad groeit ook, maar minder snel dan het aantal huishoudens. Dit betekent dat er nog steeds een tekort aan woningen is in onze gemeente. Er is meer behoefte aan woningen voor senioren en om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. Het college en de gemeenteraad van Schagen werken hard om meer woningen te bouwen in de gemeente, zowel in de dorpen als in de stad Schagen. We letten daarbij op betaalbaarheid en bereikbaarheid van woningen.

Bouwen in landelijk gebied
Provincie Noord-Holland wil gemeenten meer mogelijkheden geven om woningen te bouwen aan de randen van bestaande bebouwing. Dit heeft een positief effect op de leefbaarheid, vitaliteit en voorzieningen in een gemeente. De provincie past een aantal regels aan voor bouwen in landelijk gebied. Deze aanpassingen gaan in op 1 januari 2025.

De overheid wil met alle Nederlandse provincies afspraken maken over ruimtelijke ontwikkelingen. In deze afspraken leggen de overheid en de provincie vast wat nodig is voor natuur, woningbouw, duurzame energie, landbouw en meer. Deze afspraken vormen de basis voor de nieuwe nota Ruimte. In 2024 start de provincie met het opstellen van een conceptversie Ontwikkelperspectief NHN. De gemeente geeft input aan de provincie.

In het programma Woningbouw van de overheid staat:"Wonen in een goed, duurzaam en betaalbaar huis is een eerste levensbehoefte".

Veel Nederlandse inwoners kunnen nu geen woning vinden die past bij hun wensen en budget. Er zijn te weinig woningen en het aantal huishoudens neemt toe. Mensen hebben hierdoor problemen bij belangrijke stappen in hun leven, zoals kinderen krijgen, samenwonen of scheiden. Een snelle groei van het aantal woningen is nodig, ook in de gemeente Schagen. Het programma Wonen van de gemeente Schagen beschrijft welke doelen en acties de komende tijd worden uitgevoerd om meer betaalbare woningen te bouwen.

Programma Beheer openbare buitenruimte

Het Programma Beheer openbare buitenruimte gaat over verkeer en vervoer, riool en het beheer van de buitenruimte . De centrale doelstelling is dat de openbare ruimte in de gemeente Schagen prettig en veilig is voor iedereen, en voldoet aan de vastgestelde onderhoudsniveau’s.

Op het gebied van verkeer een vervoer krijgen fietsers en voetgangers de prioriteit. Er worden maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid te vergroten. Fietsen wordt gestimuleerd door onder andere de (stapsgewijze) realisatie van de doorfietsroute. Er worden maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit kunnen kleine maatregelen zijn, zoals de inzet van smiley’s. Maar we nemen ook fysieke maatregelen, zoals bijvoorbeeld de aanleg van verkeersplateau’s.

Daar waar het onderhoudsniveau ondermaats is, worden maatregelen getroffen om het niveau te verhogen. Dit kan met behulp van kleine maatregelen, groot onderhoud of een volledige herinrichting. Dan worden onderhoudswerkzaamheden en nieuwe ambities gecombineerd voor efficiëntie. Doordat het beschikbare onderhoudsbudget toeneemt, kan er versneld gewerkt worden aan het op niveau brengen van onze buitenruimte.

In 2025 worden meerdere herinrichtingen van de openbare ruimte uitgevoerd. Gemengde rioolstelsels worden vervangen door gescheiden systemen, en de inrichting van straten worden aangepast om hevige regenval beter te kunnen verwerken. We werken toe naar een goed functionerend en toekomstbestendig rioolstelsel. Dit draagt bij aan onze centrale doelstelling.

Overzicht belangrijkste projecten:

·         Herinrichting Alingterp/Hartendorp/Torenvenpark
·         Herinrichting Sandepark
·         Aanleg rotonde Warmenhuizerweg/Dergmeerweg
·         Start aanleg doorfietsroute deelprojecten Noorderlicht en Sportlaan
·         Aanleg vrij liggend fietspad Trambaan
·         Herziening parkeernota  

Programma Duurzaamheid

We willen de basis goed houden en verbeteren. Volgens de kadernota 2024 verhogen we ons budget tot 2028. We blijven de uitgaven goed in de gaten houden en werken aan lopende projecten.

Klimaatverandering is steeds duidelijker zichtbaar, ook in Nederland, door extreem weer zoals droogte en hevige regen. Dit heeft invloed op onze leefomgeving, infrastructuur, economie en natuur

Netcongestie
De vraag naar elektriciteit en duurzame energie zorgt voor problemen in het elektriciteitsnet. Dit maakt de energietransitie moeilijker. In Schagen hebben we een programma voor duurzaamheid dat samenwerkt met de regio.

Duurzaam beleid
Ons beleid richt zich op het verminderen van CO2-uitstoot, isoleren van gebouwen, bevorderen van duurzame energie en het versterken van onze infrastructuur tegen klimaatverandering. We werken samen met inwoners en ondernemers aan een duurzame toekomst.
In 2025 gaan we door met dit beleid, gebaseerd op zes pijlers:

  • Warmte;
  • Elektriciteit;
  • Duurzame mobiliteit;
  • Groen en Biodiversiteit;
  • Klimaatadaptatie;
  • Circulaire economie.

Het programma heet “Samen bouwen aan een duurzaam Schagen” en loopt tot 2050. In 2025 krijgt het programma een update. De financiering komt grotendeels van de overheid en de provincie. We werken ook aan een energiemonitor om ons beleid te meten.

Programma Economische zaken

We zijn trots op de vele verschillende bedrijven, sterke dorpskernen en toeristische plekken in onze gemeente. Met het programma economie willen we deze belangrijke sectoren versterken en de leefbaarheid verbeteren. Dit doen we samen met ondernemers en inwoners. In 2025 doen we dat onder meer door accounthouderschap voor de grote organisaties in onze gemeente verder vorm te geven, een inventarisatie voor bedrijventerreinen te doen en aan een centrumvisie voor de stad Schagen te werken. We willen dat iedereen in onze gemeente prettig kan ondernemen, werken en wonen.

Programma Participatie, dienstverlening en organisatie

Participatie
We vinden participatie belangrijk en willen deze verbeteren. Het plan van aanpak waarmee we in 2024 zijn gestart, wordt uitgevoerd in 2025. Onderdeel hiervan is een helder participatiebeleid met concrete doelen.

Dienstverlening
In 2025 maken we een nieuwe visie en een nieuw programma voor betere dienstverlening. We willen inwoners en ondernemers beter helpen. We richten ons op open communicatie en snelle uitvoering. Wat goed is, houden we zo. Waar verbetering nodig is, passen we dat aan. Voor inwoners willen we het mogelijk maken, dat zij de status en voortgang van hun (aan)vragen kunnen volgen.

Veiligheid
Om te zorgen voor een veilige woon- en leefomgeving werken we samen met onze partners, zoals de politie, het veiligheidshuis en de GGD/GGZ. Hierbij richten we ons op de preventieve aanpak om escalatie te voorkomen. In 2025 zetten we verder in op het versterken van de rol van onze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). We gaan door met de aanpak van oneigenlijk gebruik van woningen. En we werken de mandatering van plustaken milieu aan de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord verder uit en leggen die vast in een dienstverleningsovereenkomst.

Bestuur
Het Burgerakkoord dat in september 2024 aan de raad is aangeboden krijgt ook in 2025 een vervolg. Vijf raadswerkgroepen gaan de door de raad overgenomen voorstellen uit het Burgerakkoord inpassen in het gemeentelijk beleid. De raadswerkgroepen hebben de volgende thema’s: wonen, vergrijzing en inclusieve samenleving, sociaal, buitenruimte en duurzaamheid, bedrijfsvoering en communicatie. In iedere werkgroep zitten raads- / steunfractieleden, een wethouder, een vakambtenaar en (plaatsvervangend) griffier.

Organisatie
Samen bouwen we verder aan onze organisatie. Met behulp van een meerjarige ontwikkelagenda brengen we prioriteit aan in de ontwikkeling. De agenda is samen met medewerkers opgesteld. Hierin is de koers van de organisatie geschetst, met daarin onze missie en visie, onze kernwaarden en speerpunten voor de komende jaren. De ontwikkelagenda – en daarmee ook de speerpunten - werken we uit in concrete plannen die we in 2025 en daarna gaan uitvoeren.

Programma Financiën

Met het programma Financiën laten we zien waar onze grootste inkomsten vandaan komen. Dit zijn de Algemene Uitkering Gemeentefonds en onze eigen inkomsten via heffingen en leges. Deze heffingen zijn vaak de enige manier om extra wensen uit te voeren. Vanaf 2026 krijgen we minder geld uit de Algemene Uitkering. Dit zorgt voor een tekort in de begroting voor 2026, 2027 en 2028.

Onze grootste inkomstenbron is de Algemene Uitkering Gemeentefonds. In 2024 is een nieuw systeem ingevoerd. Deze uitkering is nu gekoppeld aan de groei van het bruto binnenlands product (bbp). In 2025 is de begroting nog positief, maar door de opschalingskorting ontstaat er vanaf 2026 een tekort.

Onze algemene reserve, die dient als buffer voor financiële tegenvallers, is ruim boven de gewenste 8 miljoen euro.

De lokale heffingen vormen een ander deel van de inkomsten van de gemeente. Leges, heffingen en andere tarieven zijn kostendekkend. Alleen voor grafrechten maken we een uitzondering. Zoals in het coalitieakkoord en de Kadernota voor de begroting 2025 staat, zijn de gemeentelijke inkomsten verhoogd met de standaard inflatie.

Deze pagina is gebouwd op 10/16/2024 18:33:06 met de export van 10/16/2024 18:23:38